Chris Hunter (53) kent al meer dan dertig jaar de steigerbouwwereld. “Toen ik afstudeerde als werktuigbouwkundige wilde ik niet de hele dag achter de tekentafel zitten. Ik wilde naar buiten toe! Toen ik een traineeship tot manager bij een groot steigerbouwbedrijf aangeboden kreeg, was ik dus meteen verkocht. Het eerste jaar liep ik met overall aan en werkte ik als steigerbouwer, voorman en heftruckchauffeur. Het mooie aan dit vak vind ik, dat je onder de mensen bent.”
Nu, dertig jaar verder, runt Chris de KAEFER bedrijven in zowel Nederland, België als Luxemburg. Regelmatig loopt hij diverse bouwplaatsen af. “Jammer genoeg iets minder vaak dan ik zou willen, maar ik ben nog steeds regelmatig op locatie om met de monteurs te praten. Zij geven mij veel ongefilterde input. Dat geeft mij vaak nieuwe inzichten.”
Sinds het begin van 2021 neemt Chris Hunter deel aan het College van Deskundigen van de Stichting Veilig Werken op Hoogte (SVWOH). Met zijn deelname vertegenwoordigt hij de Vereniging van Ondernemers in het Technische Isolatiebedrijf (VIB) in het college. Chris werkt 10 jaar bij KAEFER en is daarnaast bestuurslid van verschillende verenigingen waaronder de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) en de Vereniging van Stellingbouw Bedrijven België (VSBB).
Trots op de steigerbouw
“Steigerbouw is een verantwoordelijk beroep met veel vrijheden. Zeker iets om trots op te zijn. En dat zijn de steigerbouwers dan ook, trots! Trots op wat ze maken. Als ik op locatie langs de verschillende bouwwerken loop, vertellen de monteurs mij maar al te graag wat zij hebben gebouwd. Vanuit hun vak als steigerbouwer zorgen zij namelijk voor de veilige werkplek voor weer andere vakmensen.
‘Steigerbouw is een verantwoordelijk beroep met veel vrijheden. Zeker iets om trots op te zijn.’
Je merkt vaak dat er nog een onjuist beeld bestaat over de steigerbouw. Mensen denken vaak aan het steigerwerk rondom een woning. Dat kan ook, maar dat is slechts een gedeelte van het vak. Veel vaker worden er grote constructies gebouwd op bijzondere locaties zoals fabrieken, raffinaderijen, industrie- en energielocaties.”
College van Deskundigen
“Binnen het college is er een goede mix van verschillende branches, de opdrachtgevers en de opdrachtnemers. Dat is prettig, omdat je dan vanuit verschillende invalshoeken input krijgt. Als opdrachtgever uit de isolatiebranche wil ik graag weten of de steigers veilig gebouwd zijn. De norm wordt door de ‘Richtlijn Steigers’ bepaald, maar de veiligheid staat of valt met goed gecertificeerde personeel. Door mijn deelname kunnen wij nu als isolatiebranche invloed uitoefenen op de manier waarop gecertificeerd wordt.
Wat ik graag zou willen voorleggen aan het college?
Willen we iedereen dezelfde opleiding geven en daarna in de functie bepalen welke werkzaamheden iemand wel en niet mag doen? Of willen we dat in de opleiding al gaan toepassen? Daarnaast zijn er verschillende soorten steigers. Vaak wordt er gebruik gemaakt van systeemsteigers maar dat betekent niet dat de traditionele wijze met de pijpkoppelingen vergeten kan worden. Twee totaal verschillende disciplines waarbij het lastig is om voor beide certificatie-eisen te maken. Ik kijk uit om samen met het College van Deskundigen zulke vraagstukken te behandelen.”
Toekomstperspectief
“Als ik denk aan de toekomst zou het toch het mooiste zijn om binnen heel Europa één certificaat of norm te hebben voor het steigerbouwvak. Dat is aan de ene kant goed voor de steigerbouwers die zich vrij bewegen binnen de Europese landen. En aan de andere kant goed voor de bedrijven en opdrachtgevers, omdat iedereen binnen Europa dan op hetzelfde niveau getraind is. Daarmee borg je de veiligheid van het steigerwerk in alle landen. Ik denk dat dit een droom van veel steigerbouwbedrijven is.”